PON Vragenlijst

“Dank je wel Femke , PON is prachtig en wat mooi dat je dit deelt. Heb net de vragen gelezen en ja dat raakt me. Weet niet of ik er wat mee ga doen nu maar openend, prachtig en krachtig is het wel! Ik heb door het alleen maar lezen en het voelen en beseffen van wat een enkele vraag al opriep vannacht… ” Klik hier om verder te lezen.
Maria van der Wiel

Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op jouw patronen, overtuigingen en neigingen (PON). Wil je hier meer over lezen? Klik hier.

In dit artikel zoom ik specifiek in op PON als het gaat om jezelf uiten (zingen danwel spreken). Hieronder een aantal vragen die jou verder kunnen helpen in jouw proces naar zelfbevrijding. Als jij (meer) inzicht hebt in waar jij jezelf tegenhoudt en om welke reden, kan dit helpen om jezelf meer hoorbaar (en zichtbaar) de wereld in te brengen.

Als je er niet uitkomt en (nog) niet helder weet waar je blokkades liggen is dat helemaal oké. Je mag erop vertrouwen dat dit duidelijk wordt, op het moment dat jij eraan toe bent. Ook zonder dit bewustzijn, kan je met behulp van klank werken aan zelfbevrijding. Klank werkt nl. op diepere lagen door in jouw energiesysteem waardoor het niet nodig is om met je brein alles te begrijpen.

Beantwoord deze vragen op je laptop of in je dagboek. Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Noteer ook welke vragen je triggeren, of waar eventueel emoties omhoog komen. Als er emoties omhoog komen, betekent dit niet dat er iets mis is met jou. Dit geeft aan dat dit iets is om naar te kijken. Hier ligt potentie om veranderingen aan te brengen in je leven, zodat je je meer comfortabel en vrij kunt voelen bij datgene waar jij op getriggerd raakt.

Wat zijn jouw PON?

  1. Wat zijn de eerste herinneringen over dat je sprak in het openbaar? Hoe was het om te spreken? Hoe reageerden anderen op jou? Zijn dit positieve, negatieve of neutrale herinneringen?
  2. Wat zijn de eerste herinneringen over dat je zong? Weet je nog hoe dat voelde, en wat de reacties van mensen waren op jouw klanken?
  3. Wat was de opvatting over muziek? Binnen jouw familie, school, buurt, vrienden, samenleving, cultuur?
  4. Hoe ervaren je ouders, vrienden, partner, kinderen, collega’s jouw stem?
  5. Wat zijn de gedachten die jij zelf hebt, over je stem? Voel je je comfortabel met je eigen stemgeluid?
  6. Is er ooit iemand geweest (een van je ouders, broers/zussen, muziekdocent, vriendin, etc.) die tegen jou heeft gezegd dat je niet kon zingen of dat je een lelijke stem hebt?
  7. In het gezin waar jij opgegroeid bent, was daar ruimte om vrijuit te zingen, te spreken? Kreeg je ruimte om jezelf te uiten via een gesprek of zingen? Werd er naar jou geluisterd? Werd je begrepen in wat je wilde vertellen?
  8. Hoe dachten jouw ouders/verzorgers over hun eigen stem?
  9. Zing je op dit moment in je leven? Zo ja, wat ervaar je dan tijdens het zingen? Zo nee, wat weerhoudt jou om te zingen en hoe voelt het om jezelf daarin tegen te houden?
  10. Wat kom je tegen bij spreken of zingen in het openbaar? Welke gedachten, gevoelens of fysieke gewaarwordingen kom je hierbij tegen?

Nu je meer inzicht hebt gekregen in waar jij jezelf inhoudt, heb je meer tools om daadwerkelijk een verandering aan te brengen in je leven.

Ik hoor graag welke ervaringen en inzichten jij hebt op het gebied van je PON. Fijn als je dit met me wilt delen. Voor jou biedt dit een mogelijkheid om een stap te zetten in jezelf naar buiten brengen. Voor mij biedt het waardevolle feedback, welke ik kan gebruiken om jou en andere vrouwen nog beter te kunnen helpen.

Voel je dat je ondersteuning nodig hebt om ruimte te scheppen? Om jezelf vrij te laten horen? Je bent van harte welkom voor individuele coaching of bij mijn workshops.

Klik hier om contact met me op te nemen.