PON belemmerende factoren

Patronen, overtuigingen en neigingen die ons belemmeren

Spreken zonder schroom en zingen in volle overgave…dat klinkt geweldig toch?! Waarom doen we dat dan nauwelijks of helemaal niet? We hebben allemaal patronen, overtuigingen en neigingen (PON) die maken dat we doen, wat we doen.

Voor een gedeelte komen PON voort uit cultuur. Als je een Nederlandse nationaliteit hebt dan ken je ongetwijfeld het gezegde: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Ik heb persoonlijk die woorden nooit prettig gevonden. Hoezo ‘gewoon’? Wat is dat, en wie bepaalt wat ‘gewoon’ is? En als iedereen ‘gewoon’ doet, lijken we dan niet heel erg op elkaar? Dan wordt de wereld toch een beetje saai?!
Ben je je ervan bewust dat er ook culturen zijn waarbinnen van vrouwen wordt verwacht dat ze hun mond houden? Daarnaast komen PON voort uit je opvoeding, de vrienden waar je mee omgaat, je ervaringen, de media, etc.

Welke PON blokkeren jou in je leven?

Factoren die van invloed zijn op jouw PON zijn van psychologische, fysieke en sociale (-economische) aard. Deze kunnen invloed hebben op hoe jij jezelf met je stem de wereld inbrengt. Durf je jezelf te laten horen of houd je jezelf in?

Psychologische factoren:

  • Stress, angst, spanning
  • Laag zelfvertrouwen bijv. doordat je gepest bent als kind.
  • Overtuiging over wat zingen is, en hoe dat behoort te klinken.
  • Fysiek of emotioneel trauma

 Fysieke en medische factoren:

  • Operatie aan de stembanden, keel, kaken, slokdarm of elke operatie rondom je keel/borstgebied.
  • Lage energie, vermoeidheid

Relatie factoren:

  • Eerdere slechte ervaringen met niet gehoord worden, onbegrip uit je omgeving over jouw stem/klank, letterlijk of figuurlijk de ‘mond gesnoerd’ zijn.

 Sociaal(-economische) en culturele factoren:

  • Dominant of anti vrouwelijke sociale cirkel, samenleving, cultuur, religie

Als jij inzicht hebt in waar jij jezelf tegenhoudt en om welke reden, kan dit je helpen om verandering aan te brengen in je leven.

Wil jij nog meer inzicht in waar jij jezelf in blokkeert? Klik dan hier om naar de PON vragenlijst te gaan.