FAQ

Hieronder vind je antwoord op een aantal vragen die jij mogelijk hebt wanneer je deze site bezoekt. Als jouw vraag er niet tussen staat, dan hoor ik graag welke vraag jij hebt. Je kunt een mail sturen naar info@connectingsounds.nl

1. Ik lees dat Connecting Sounds zich richt op vrouwen. Ik ben een man. Ben ik nu niet welkom?

Ik richt me specifiek op vrouwen met mijn coaching en workshops. In de loop der tijd heb ik gemerkt, dat ik het heel fijn vind om met ‘Sisters’ te werken. Als vanzelf trok ik meer vrouwen aan dan mannen met de activiteiten die ik organiseerde. Bij mezelf, en bij andere vrouwen merk ik een groot verlangen om volledig tot bloei te komen in hun leven. En ook: waar we onszelf nog klein houden (gehinderd door o.a. collectieve overtuigingen over ‘Vrouw-zijn’) en hoe onze stem een heel belangrijk middel is om onszelf ‘in de wereld te zetten’.

Natuurlijk zijn er ook mannen die blokkades voelen als het gaat om zichzelf uiten. Ben jij een man en voel je dat je graag gecoacht wilt worden door mij? Neem dan contact met me op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Soms bied ik een activiteit aan voor zowel vrouwen als mannen. Dit staat er dan expliciet bij vermeld.

2. Ik kan niet zingen, wat nu?

Ik krijg heel vaak de reactie ‘oh, ik kan niet zingen. Dit is niet voor mij.’
Bij Connecting Sounds ben je welkom: of je nu van mening bent dat je kunt zingen of dat je niet kunt zingen. Daar gaat het namelijk niet om. Het gaat niet om hoe je klinkt. Het gaat om het spelen met klank, jezelf uitdrukken met je eigen stem, jouw eigenheid laten horen.

3. Moet je ervaring hebben met zingen om mee te kunnen doen aan Connecting Sounds of stemexpressie?

Nee, dat is niet nodig. Iedereen kan instappen. Het gaat om de ervaring, om plezier, om ontdekken, ontspannen.

4. Stemexpressie, is dat net zoiets als logopedie?

Nee, dat zijn twee totaal verschillende dingen. Bij logopedie ligt de focus op het herstellen van stoornissen in de communicatie met betrekking tot spraak, gehoor, taal, de stem en/of slikken.

Stemexpressie is een vorm van zelfexpressie. Het gaat om het omarmen van blokkades, gevoelens, fysieke en mentale gewaarwordingen en daar geef je letterlijk klank aan.

5. Stemexpressie, is dat hetzelfde als zingen?

Zingen en stemexpressie heeft veel met elkaar gemeen, maar er is wel degelijk een verschil. Zingen wordt vaak geassocieerd met ‘liedjes’. Zaken als ritme, tempo, toonhoogte en melodie zijn van toepassing. Daarnaast is er meestal sprake van classificatie. Iets wordt goed of slecht bevonden. Iemand kan zingen of niet zingen. Iemand zingt zuiver of vals.

Bij stemexpressie gaan we ervan uit dat iedereen kan zingen. Ieder van ons heeft een eigen stemgeluid en dat mag gehoord worden! Ritme, tempo, toonhoogte en melodie kunnen ook aanwezig zijn in de klanken, maar dat wordt niet vooraf bedacht of gecontroleerd. Je wordt absoluut niet beoordeeld op hoe je klinkt. Bij stemexpressie gaat het erom dat je klinkt. Op jouw eigen manier, met jouw klanken, in dat moment.

6. Stemexpressie, is dat een vorm van therapie?

Stemexpressie is geen therapie, maar het kan wel een therapeutisch effect hebben. Doordat je gaat werken met je eigen stem, kunnen er gevoelens (of blokkades) loskomen.

Als je blokkades kunt loslaten, kom je bij genieten. Genieten van je eigen stem, je eigen klanken, jouw eigenheid. Dat werkt helend en bevrijdend.

7. Je praat zowel bij stemexpressie als verbindende communicatie over verbinding. Wat is het verschil tussen die 2?

Bij stemexpressie en verbindende communicatie gaat het beiden over uiten wat er in je leeft. Je maakt verbinding met jezelf en eventueel met de ander.

Het verschil is dat je dit bij stemexpressie doet door gezongen klanken. Bij verbindende communicatie doen je dit door gesproken klanken (woorden).

8. Ik wil me inschrijven voor een activiteit, maar hoe zit het als ik me toch weer afmeld?

Bij workshops/groepsactiviteiten is het zo dat je tot 7 dagen voor aanvang kosteloos kunt annuleren. Binnen een week voor aanvang betaal je 50%. Annuleer je op de dag zelf, dan betaal je 100%.

Voor individuele sessies geldt dat je kosteloos kunt annuleren tot 24 uur voor aanvang. Annuleer je binnen 24 uur, dan worden de kosten voor de afgesproken sessietijd in rekening gebracht.