The Answer is in Silence… zei mijn Yogi thee :-)

Ken je Yogi thee? Die leuke doosjes in verschillende smaken met aan elk theezakje een mooie spreuk? Elke keer als ik zo’n theetje neem, dan ben ik weer nieuwsgierig welke woorden ik mag ontvangen. Een paar weken terug zei mijn yogi-thee: “The Answer is in Silence.” En dat in een periode waarin er heel veel gebeurde in en om mij heen. Ik had al andere signalen gekregen…om meer de stilte op te zoeken.

The Answer is in Silence

Overvol

Mijn hoofd was op dat moment ‘vol’. Van de informatiestromen die dagelijks langskomen. Mails, Facebook, andere Social Media. Daarnaast vond ik dat ik snel moest reageren op alle impulsen en indrukken die op me afkwamen. Mensen die iets van mij wilden. Ikzelf die iets van mij wilde… moest… ja…zelfs: eiste!  Al die interessante boeken moest ik natuurlijk lezen. Vele (gratis) webinars die ik niet wilde missen. En al die toffe workshops en trainingen waar ik aan wilde deelnemen. Om mezelf als mens, vrouw, coach en ondernemer verder te ontwikkelen.  Alle kennis en vaardigheden die ik had opgedaan moest ik NU vertalen in concrete acties en succes. De perfectionist in mij was even ‘op hol geslagen’ want ik moest het niet alleen NU doen, het moest ook nog eens ‘perfect’. Ik vroeg teveel van mezelf. Mijn energie was erg versnipperd. Ik was bezig op thema’s en terreinen van business/werk, gezondheid/voeding, persoonlijke ontwikkeling, mijn sociale leven en wonen (een mogelijke verhuizing). Transformatie processen speelden al maanden volop in mij, en ik voelde ook nog eens collectief allerlei onrust en verschuivingen.

Stop!

Tot op een dag, een aantal weken geleden, mijn hele ‘systeem’ zei: STOP!!!!!  Ik was met teveel dingen tegelijk bezig waardoor mijn hoofd overvol was geraakt. Ik voelde moeheid en stress in mijn lichaam en was door de ‘volheid’, niet meer goed in staat keuzes te maken. Toen bij mij deze ‘alarmbel’ afging, heb ik een aantal dingen gedaan die zorgden voor meer innerlijke rust en ruimte:

 • hulp vragen. Ik heb onder andere binnen een groep ondernemers waar ik deel van uitmaak, me kwetsbaar opgesteld en verteld waar ik tegenaan liep.  Door mijn openheid ontving ik heel veel steunreacties en mensen die zich herkenden in mijn verhaal. Ik ontving ook veel tips. Omdat mijn hoofd al zo vol was, voelde ik op dat moment niet de ruimte om te onderzoeken welke tip me kon helpen. Ik heb de tips grotendeels even geparkeerd tot een later moment. De belangrijkste tip die ik kreeg was juist gericht op ‘niets-doen.’ Om even rust te nemen, op te laden en vandaar uit te kunnen voelen welke stappen ik wil en kan zetten.
 • ontspannen. Ik ging een dagje naar de sauna en een avond naar de bioscoop.
 • dingen afstoten. Zo besloot ik bijvoorbeeld om te blijven wonen waar ik nu woon.  Deze beslissing gaf me direct een gevoel van rust. Daarnaast heb ik mij afgemeld van twee workshops waar ik aan zou deelnemen.
 • de Stilte ingaan. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst in mijn leven een Stilteretraite gedaan. Al vond mijn geest het af en toe saai (want zij is nu eenmaal gewend aan veel meer prikkels), het bracht me wel waar ik op hoopte: meer innerlijke rust.
Hier had ik een ander stiltemoment (tijdens het CCC festival in Braamt, 2014).

Hier had ik een ander stiltemoment (tijdens het CCC festival in Braamt, 2014).

Stilte en Klank

Zoals jullie weten, werk ik met klank. In mijn geval werkte het nu even niet om via klank opnieuw weer voldoende ruimte te scheppen in mezelf. Ik voelde dat ik Stilte nodig had. Werkelijke Stilte. Om op die manier weer verbinding met mezelf te voelen. simpelweg door mijn Geest ‘even op vakantie te sturen.’

Klank en Stilte zijn nauw met elkaar verweven. Misschien wel meer dan je je realiseert. Heb je wel eens een tijdlang gezongen en daarna een tijdje geluisterd…naar de Stilte? En naar de klanken die in die Stilte als het ware ‘natrillen’? Klank en Stilte hebben allebei hun eigen Energie en hun eigen kracht. Het is mooi om beiden ruimte te geven.
Soms heb je juist Stilte nodig, om weer in verbinding te komen met jouw innerlijke Stem. De stem van jouw hart, van jouw Ziel.

“In de stilte, voorbij gedachten vind je innerlijke rust.” (Shri Mataji Drevi)

 Wat helpt jou om te ontspannen?

In onze maatschappij met alle technologische uitvindingen, Social Media en eventuele groepsdruk die je ervaart om mee te gaan in deze hectische stroom, is het makkelijk om ‘vol’ te raken. Ik ben benieuwd wat jij doet, als je voelt dat je ‘vol’ raakt. Ga je dan ook naar de sauna? Ga je de natuur in? Dansen? Zingen/ klank maken? Cancel je al je afspraken? Wat werkt voor jou? Fijn als je dat hieronder deelt. Wellicht dat jouw tip ons ook weer helpt.

 

Comments

 1. Ha Femke, ja contact houden met mezelf. Het is dagelijks werk…De stilte zoeken of, zoals ik het zelf graag noem: ‘aan de oplader liggen’ hebben we allemaal nodig. Mij helpt het om de oplaadmomenten letterlijk in te plannen. Verdeeld over de week een aantal momenten waarop niets gepland staat. Dan kan ik op dat moment voelen wat ik echt graag wil of nodig heb. Een wandeling, even lummelen in huis, iets lezen….Daardoor kan ik dan de drukte weer beter handelen. Het voedt mij. Mooi blog hoor!
  Tot vanavond 😉 Groet van Hilda

  • Hoi Hilda,

   Dank voor je reactie en je tip.
   Inderdaad, stilte/rust is iets wat we nodig hebben. En dan is het heel handig en nodig (!) om bewust voldoende momenten daarvoor in te lassen.
   Sinds kort begin ik mijn dag met een korte meditatie.

   Leuk je vanavond te ontmoeten.

   Warme groet,
   Femke

 2. Ha Femke,

  Van mij een late reactie. Ik las nu je blog pas.
  Wat ik doe, is inderdaad alleen naar de sauna gaan en met niemand praten.
  De warmte van de sauna is heel helend voor mij. Ik krijg er nieuwe energie van.
  Hiernaast ga ik op mijn matje liggen (elke dag) en ga 20 minuten in stilte liggen in mijn eigen kamer die ik eerst lekker warm stook.
  Ook voer ik sinds kort regelmatig een gesprek met mijn hoger Zelf. Mijn Hoger Zelf is altijd aanwezig en bereid om antwoorden te geven. Het klinkt misschien gek, maar ten diepste ken ik alleen Zelf de antwoorden en weet ik alleen Zelf wat nodig is.
  Ik herken wat jij schrijft over van alles willen leren en me richten op verschillende workshops etc.’
  Ik ben daar nu mee gestopt en kijk wat het even ‘niets’ doen me gaat opleveren.
  Fijn dat je rust hebt i.v.m. verhuizen want dat schijnt een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven te zijn.
  Je kunt mijn e-book gratis downloaden via mijn site: http://www.sonjazwart.nl

  lieve groet, Sonja

  • Hoi Sonja,

   Dank voor je reactie en mooi dat je met ons deelt wat voor jou werkt.
   Voor mij klinkt het helemaal niet gek in de oren; ik geloof er ook in dat in onze ‘Hogere Zelf’ de antwoorden liggen. In de betekenis van: voelen wat klopt voor jouzelf in dat moment. Tegelijkertijd geloof ik er in dat we kunnen leren van de Wijsheid van anderen. Dat is ook een van de redenen dat ik workshops volg. Anderen helpen mij om contact te maken met een stukje in mezelf of reiken met dingen aan die ik nog niet ken of die ik ‘vergeten’ ben.

   Het is me even niet duidelijk waarom je je E-book aanreikt. Wil je me (ons) via die weg meer tips aanreiken?

   lieve groet,
   Femke

Speak Your Mind

*