Marshall Rosenberg: Meester in ‘Connecting Sounds via het gesproken woord’ overleden

Marshall Rosenberg was voor mij een ‘meester in het gesproken woord’. Hij is overleden op 7 februari 2015. Hij was psycholoog en bedenker van ‘Non violent communication’. In het Nederlands ‘geweldloze’ of ‘verbindende’ communicatie genoemd.

“Geweldloze Communicatie wil ons intenser naar elkaar laten luisteren, brengen tot een dieper respect en groter inlevingsvermogen (mededogen), en een wederzijds verlangen kweken om vanuit het hart te geven.”  (Uit de samenvatting van Hoofdstuk 1 van het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg). 

Met zijn focus op verbinding, begrip en de bereidheid om te luisteren (in plaats van oordelen en gelijk willen hebben) heeft Marshall Rosenberg vele levens in positieve zin beïnvloed. Hij heeft voor zijn werk meerdere prijzen ontvangen.

Giraf en jakhals

Marshall Rosenberg koos twee dieren om zijn ideeën duidelijk over te brengen: de jakhals en de giraf. Zij staan voor 2 neigingen in ons; afzonderen en verbinden.

De jakhals is resultaatgericht, oordelend en verwijtend, dwingend en autoritair. Hij ziet de ander of zichzelf niet als een kwetsbaar mens maar als een middel om zijn doel te bereiken. De jakhals reageert vanuit angst, onbegrip, boosheid.

De giraf heeft belangstelling voor wat er leeft en geeft daar liefdevolle aandacht aan. Zijn intentie is om in verbinding te blijven met wat er leeft in zichzelf en de ander. De giraf staat symbool voor communiceren vanuit het hart.

IMG_3212

Wat ik heb geleerd van verbindende communicatie

In 2009 maakte ik kennis met deze manier van communiceren op de zomerweek voor verbindende communicatie (wat sinds 2007 elk jaar wordt georganiseerd). Een nieuwe wereld ging voor me open. “Oh, ik heb ook behoeften” was destijds een realisatie die vervolgens diep in mijn bewustzijn kwam.  Daarvoor was ik nooit zo bewust bezig met waar ik nu eigenlijk behoefte aan had of wat de behoefte van een ander was. Ik voelde wel aan wanneer er wrijving was of wanneer er verwijdering ontstond met een ander, maar ik wist niet altijd precies wat daar de oorzaak van was. Nu begon ik in te zien waarom dit soort dingen gebeurden.

Ik ging workshops volgen bij mensen die door Marshall Rosenberg zijn opgeleid (of door zijn werk zijn beïnvloed). Ik kreeg een relatie met een man die zelf trainingen in verbindende communicatie gaf. Veel ruimte om te oefenen dus 🙂

Zo leerde ik over al die behoeften die wij als mens kunnen hebben. En over strategieën, hoe we onze behoeften proberen te vervullen. Ik kreeg meer inzicht in de dynamiek van communicatie. Wanneer ikzelf of wanneer een ander manipulatie, oordelen en verwijten gebruikte en wat dit dan voor effecten had. Daarnaast heeft verbindende communicatie mij geleerd, meer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen gevoelens en behoeften.

Waarin ik nog oefen…

Ik heb veel geleerd in de laatste jaren en toch…Een van de dingen die ik soms nog lastig vind, is om aan te geven aan anderen, wanneer ik geen behoefte heb aan contact. Wanneer ik voel/weet dat die ander daar wel behoefte aan heeft. Het gaat om het volledig loslaten van verantwoordelijkheid. Ik ben niet verantwoordelijk voor een ander, ook niet als die ander zich afgewezen voelt.

Ik voel me kwetsbaar in zo’n situatie. De jakhals naar mezelf zegt dan dingen zoals:
“Dat is toch niet lief, die ander reikt naar je uit, en je ontvangt het niet.’
“Wie denk je wel niet dat je bent? Je bent niet beter dan die ander hoor!”
“Je weet zelf heel goed hoe afwijzing voelt. Dat doet pijn. Nu wijs jij een ander af…”

Mijn jakhals heeft het dan nodig gehoord te worden en zij nodigt me uit mijn onderliggende behoeftes te onderzoeken. Na dit proces van erkenning en onderzoek lukt het dan soms toch om me eerlijk naar die ander te uiten.

En jij?

Wat heb jij geleerd in de loop der jaren en wat is op dit moment jouw grootste uitdaging in communicatie?
Deel hieronder in het reactieveld en inspireer anderen hiermee.

In onderstaande Youtube video legt Marshall heel duidelijk uit hoe de giraffe en hoe de jakhals reageert. Beiden zijn waardevol. Ook de jakhals want die geeft inzicht in welke behoeften er niet vervuld zijn, en waar de pijn en frustratie over gaat die jij (of de ander) voelt.
Hij reikt ons tools aan hoe we op een begripvollere manier kunnen communiceren. Je kunt op YouTube nog veel meer video’s van hem vinden.

Zie voor meer info ook: www.cnvc.org 

 

Speak Your Mind

*